Wanneer je aan een Zoetermeerder vraagt of ze Meerzicht & Van Maanen kennen, zal er volmondig ‘ja, natuurlijk’ worden geroepen. Dat kan ook bijna niet anders, aangezien het bedrijf al sinds 1946 bestaat. Het bedrijf is gestart als rijschool en daar werd in 1970 het autoverhuurbedrijf aan toegevoegd. Sinds kort is Meerzicht & Van maanen overgenomen door Arjan en Erwin Koole en wij spraken hen over deze overname.

Overname

Een aantal jaren geleden werd de rijschool van Meerzicht & Van Maanen afgestoten en vorig jaar kwam het bericht dat het bedrijf in zijn geheel zou moeten verhuizen. Vanwege de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten die gerealiseerd werden aan de Dumeelaan, was er helaas geen ruimte meer voor het bedrijf. Het was erg lastig voor de toenmalige eigenaar Norbert Nicolai om een nieuwe ruimte te vinden. Het bedrijf kwam in een tijdelijk pand aan de Industrieweg terecht. helaas kon het zich hier maar kort vestigen en werd de zoektocht weer gestart.

Remto huurde van tijd tot tijd busjes bij Meerzicht & Van Maanen. Zodoende raakte Erwin Koole in gesprek met Rob Nicolai, de vader van Norbert, en hoorde van het huisvestingsprobleem. Hieruit is ene oplossing gekomen door Meerzicht & Van Maanen als Shop in Shop op te nemen in het pand van Remto. Uiteindelijk kwam een overname te sprake en in 2022 hebben Arjan en Erwin Koole het bedrijf volledig overgenomen.

Remto Automaterialen

Over echte Zoetermeerse bedrijven gesproken, Remto Automaterialen zal je ook niet vreemd in de oren klinken. Het bedrijf bestaat al sinds 1967 en werd opgericht in de Dorpsstraat. Op deze locatie waren het de ouders van Arjan en Erwin die de zaak overnamen in 1993. In 2000 zijn ze verhuisd naar een locatie aan de Fokkerstraat, vlakbij de locatie waar ze nu zitten.

Erwin werkte sinds 2009 mee in het bedrijf en Arjan sinds 2011. Beide toonden hun groeiambitie en spraken al snel uit dat zij het bedrijf op termijn wilden overnemen. Dit was voor Henk een moti­vatie om te investeren in een nieuw pand. Zo­doende is het bedrijf in 2014 verhuisd naar een groter pand aan de Fokkerstraat. In 2019 is het bedrijf officieel overgedragen aan Arjan en Erwin.

Zakelijk en particulier bedienen

Waar ze voorheen nog 500m2 hadden, hadden ze na de verhuizing maar liefst 3.000m2 aan ruimte. Er is een groot magazijn gecreëerd waar auto-onderdelen liggen te wachten om besteld te worden. Ideaal voor lokale garage­ bedrijven.

Als er aan jouw auto iets gerepa­reerd moet worden door de garage is er grote kans dat de onderdelen hiervoor bij Remto Automaterialen zijn besteld. Garages kunnen gemakkelijk online bestellen en uit het magazijn worden er tot wel acht keer per dag bestellingen rondgereden naar autobedrijven in en rondom Zoetermeer. Zo kon de garage snel aan de slag en heeft de klant op korte termijn de auto weer gerepareerd in bezit.

Met vakkundig personeel en een technische helpdesk kan Remto Automaterialen de garagebedrijven goed bedienen. Naast het leveren van onder­delen verzorgen ze ook technische trainingen en opleidingsprogramma’s voor garagebedrijven.

Ook particulieren kunnen bij Remto terecht. In de online shop is er een select aanbod beschik­baar. In de fysieke winkel kun je alles vinden wat je nodig hebt voor het onderhoud van jouw auto. Denk aan fietsendragers, dakkoffers, sneeuw­kettingen, ruitenwissers en veel meer. Voor de thuismonteur die zijn remblokken liever zelf ver­vangt, specifieke schroefjes zoekt óf andere onderdelen nodig heeft, kom naar de winkel en zij helpen je graag op weg.

Focus op meer mobiliteit

Sinds dit jaar is Meerzicht & Van Maanen geïn­tegreerd met Remto Automaterialen. Meerzicht & Van Maanen heeft een eigen plek gekregen in het pand aan de Fokkerstraat. Hiermee slaan ze gelijk twee vliegen in een klap; wanneer iemand een busje komt ophalen of onder­delen komt oppikken, zien ze gelijk de winkel en het assortiment. De focus is hiermee dus ver­breed en nog meer mensen komen te weten wat een divers assortiment en dienstenpakket deze bedrijven te bieden hebben. Het blijven wel twee aparte bedrijven, want waarom iets veranderen aan een goed lopend concept? “Juist doordat Remto Automaterialen en Meer­zicht & Van Maanen zo’n grote bekendheid hebben in Zoetermeer en omstreken, willen we dit niet veranderen of samenvoegen onder een nieuwe naam”, vertelt Arjan.

Autoverhuur

Naast de vele soorten busjes en bakwagens die er dagelijks worden verhuurd, kun je bij Meerzicht  & Van Maanen  ook terecht voor personenauto’s. Of het nu gaat om een zakelijk uitstapje of een vakantie. Als partner van Hertz verhuren ze ook personenauto’s in deze regio. En aangezien er altijd wel een paar auto’s aanwezig zijn op de locatie, kun je al snel op pad als je een keertje op zeer korte termijn een auto nodig hebt. Wil je liever elek­trisch rijden? Ook dat kan!

Er zijn diverse elektrische auto’s te huren via Hertz. Neem een kijkje op de website voor de mogelijkheden

De focus voor de komende periode ligt nu vooral op het onderzoeken waar de behoefte van de klant ligt. Arjan: “Na de overname is onze eerste stop geweest om een nieuwe website te lanceren. Met deze nieuwe site is het ook mogelijk om online de beschikbaarheid te be­kijken en te reserveren. Dit was voorheen via de oude site niet mogelijk. Ook onderzoeken we waar de vraag ligt met betrekking tot andere soorten vervoer die wij nog niet in ons assorti­ment hebben. Zo kwamen we erachter dat er zo’n drie keer per week wordt gevraagd naar een busje met trekhaak die wij niet in ons wagen­park hadden. We kunnen er wel aan komen door onze samenwerking met Hertz. Maar wellicht moeten we nadenken over het aan­schaffen van bepaalde soorten vervoer voor ons éigen wagenpark. Door dit te onderzoeken kunnen we onze klanten in de toekomst beter bedienen.”

Hart voor de medemens

Al jaren zetten Arjan en Erwin zich in voor de medemens. En dit doen zij op verschillende manieren. Zo hebben ze een paar jaar geleden besloten om bij te dragen aan de Voedselbank­actie. “Er zijn zoveel gezinnen die niet rond kunnen komen en het tijdens de kerstdagen extra moeilijk hebben. Hoe mooi zou het zijn als wij

hier iets aan kunnen veranderen? Het gaf ons beide een goed gevoel om hieraan te kunnen bijdragen. En om onze zakelijke klanten erbij te betrekken. Zo hebben we vorig jaar de actie op de website geplaatst en hiermee, naast onze eigen donatie, ook nog €400 extra aan dona­ties op weten te halen”, aldus Erwin.

Nadat ze beide, in afzonderlijke gebeurtenissen, kennis hebben moeten maken met de zorg in het Langeland Ziekenhuis, hebben ze besloten vriend te worden bij Stichting Vrienden van het Langeland. In die periode hebben zij het Lange­land een donatie geschonken die geheel ten goede kwam aan de kraamafdeling. Daarnaast is Remto Automaterialen een hoofdsponsor van de lage elftallen van voetbalvereniging SV DSO en staat ook sinds vorig jaar trots op de voorkant van de wedstrijdshirts.

Remto Automaterialen heeft ook mensen in dienst die een afstand hebben tot de arbeids­markt. Erwin: “Dit SEBO project is opgericht om betrokken te zijn als ondernemer op sociaal­ economisch vlak en hier een steentje aan bij te dragen. Sinds een jaar of 5 hebben we dan ook mensen in ons team die wellicht iets meer aan­dacht nodig hebben. We werken hierin samen met Gemeente Zoetermeer. We zijn blij om mensen een kans te bieden op een leuke baan en ze hierin te begeleiden. Sommige mensen hebben wat meer aandacht nodig, andere weer helemaal niet. Het is mooi om te zien dot wij een positieve rol kunnen spelen in het leven van deze mensen.”

Al met al zijn de bedrijven van Arjan en Erwin in de basis nog steeds echte familiebedrijven. “Er werken in totaal zo’n 40 mensen, maar we hanteren niet echt managementlagen. We vinden het fijn om korte lijnen te hebben en zo het persoonlijke aspect van het leidinggeven te kunnen behouden. Zo weten we snel wat er speelt bij de medewerkers en kunnen we door ook vlot op in­ spelen.

Hier profiteert de klant ook van. Het geeft ons flexibiliteit, we kunnen snel schakelen en problemen worden snel opgelost”, aldus Arjan. En het mag duidelijk zijn dat dat werkt; er zijn diverse medewerkers die er al meer dan tien jaar werken. “Voor vaste klanten is het fijn dat er een hecht team klaarstaat en er vaste aanspreek­punten zijn. Dit helpt je te onderscheiden in een markt waar het personeelsverloop best groot is.”

Bron: LINK Zoetermeer Businessmagazine – december 2022

× WhatsApp